Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Μανιτάρια πλευρώτους φρικασέ με χόρτα


Ένα φαγητό εύκολο, ελαφρύ, υγιεινό, διαιτητικό, χορταστικό! Αν δε το δοκιμάσεις δε θα καταλάβεις γιατί είμαι τόσο ενθουσιασμένη! Παίζει και να είναι το πιο ωραίο φαγητό που έχω φάει! Να΄ναι καλά ο φίλος μου ο Δημήτρης που μου έδωσε την ιδέα με τα χόρτα, γιατί ήμουν έτοιμη να το φτιάξω με μαρούλι 



Υλικά:
  • 1 κιλό μανιτάρια πλευρώτους
  • 500 γρ αντίδια (ήμερα ραδίκια)
  • 500 γρ ιταλικά ραδίκια
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Χυμός από ένα λεμόνι
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλιά του γλυκού κορν φλάουρ
  • Νερό


Σκεύος:
Ψηλή κατσαρόλα.

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά με νερό και ξύδι τα χόρτα. Πετάμε τα «βρώμικα» μέρη τους, κυρίως το τελευταίο μέρος των κοτσανιών. Κόβουμε τα χόρτα στα τρία. Ψιλοκόβουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, το μαϊντανό και τον άνηθο. Πλένουμε τα μανιτάρια. Καλύτερα να μη τα κόψουμε.


Στο σκεύος  βάζουμε λίγο νεράκι και σε αυτό μαραίνουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο νερό ακόμα. Μετά από τρία λεπτά προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε περίπου τρία δάχτυλα ζεστό νερό και μόλις αρχίσει να κοχλάζει βάζουμε στο σκεύος τα χόρτα. Ανακατεύουμε όσο μπορούμε μέχρι να μαραθούν για να μπορέσουμε να τα ανακατέψουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου μισή ώρα.

Τσεκάρουμε το φαγητό και αν τα χόρτα έχουν μαλακώσει και «κρατάνε» λίγο συνεχίζουμε με το αυγολέμονο.



Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το αυγό με λίγο νερό. Διαλύουμε στο χυμό λεμονιού το κορν φλάουρ με ένα κουτάλι και ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με το αυγό. Χτυπάμε για λίγο με το σύρμα. Με μία κουτάλα, και ενώ χτυπάμε το αυγό με το λεμόνι, ρίχνουμε σιγά-σιγά ζουμί από το φαγητό στο αυγολέμονο. Πρέπει να ρίξουμε τέσσερις με πέντε κουτάλες. Αυτό το κάνουμε για να ψηθεί σιγά-σιγά το αυγό. Αν το ρίχναμε κατευθείαν στο φαγητό θα μιλούσαμε για «μανιτάρια πλευρώτους με χόρτα και κομματάκια ομελέτας» (χε χε). Καλό θα ήταν να μας βοηθήσει και κάποιος άλλος σε αυτό το «επίτευγμα». 
Ηλία σ'ευχαριστώ που μου κράτησες την κουτάλα τις δύσκολες εκείνες ώρες! 
Πάντως με λίγη προσπάθεια, μπορούμε να τα καταφέρουμε και μόνοι μας. Αφού, λοιπόν, ανακατέψουμε το αυγολέμονο με το ζουμί από το φαγητό, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα σιγά-σιγά. Σείουμε την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο σε όλο το φαγητό. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω σε αυτό μέχρι να έρθει η ώρα του φαγητού.



Ταιριάζει πολύ με φέτα. Ωραίος θα ήταν και ένας ντάκος στο τραπέζι!


Και ένα SOS:
Η μαμά μου λέει πως τα αυγοκομμένα φαγητά δεν κάνει να τα ζεσταίνουμε γιατί κόβουν. Εννοεί όμως στο μάτι της κουζίνας, για να μην ξαναβράσουν. Στα μικροκύματα είναι ΟΚ. 
Πάντως το παραπάνω φαγητό τα σπάει και σε θερμοκρασία δωματίου ;)


______ εϊз _____ εϊз _______ εϊз ______ εϊз ________

✄ ✄ ✄ Η φωνή της συνείδησης ✄ ✄ ✄
Η φωνή της συνείδησης έχει να πει μόνο μία λέξη: ΜΠΡΑΒΟ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου