Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Εύκολο ζυμάρι για πίτσα

Είναι ένα εύκολο ζυμαράκι για πίτσα που μπορούμε να προσαρμόσουμε στα γούστα και τις ανάγκες μας. Εγώ, π.χ, προτιμώ να αναμειγνύω λευκό με μαύρο αλεύρι. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερη ή μικρότερη δόση. Ή να φτιάξουμε περισσότερες πίτσες αν το ζυμάρι το θέλουμε πιο λεπτό. Αυτή η δόση βγάζει δύο μικρά ταψάκια η ένα πιο μεγάλο, κατά μέσο όρο. Μερικές φορές περισσεύει και λίγο ζυμάρι. Αλλά είναι τόσο λίγο που δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ακόμα μία πίτσα. Ανάλογα με τη φαντασία μας μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Μπορούμε π.χ να φτιάξουμε κανά δυο μικρά ψωμάκια γεμίζοντάς τα με ό,τι υλικό έμεινε από την πίτσα, ή να φτιάξουμε μικρά πιτσάκια.

Υλικά


• 1 + ½ ποτήρι του κρασιού χλιαρό νερό
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
• 500γρ αλεύρι για ψωμί (μισό ολικής – μισό άσπρο ή όλο άσπρο)
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι


Εκτέλεση


Σε μία λεκανίτσα ρίχνουμε το νερό και μέσα σε αυτό διαλύουμε τη μαγιά. Μετά προσθέτουμε το αλάτι και λίγο-λίγο το αλεύρι. Τα γραμμάρια του αλευριού δε γίνεται να είναι ακριβώς υπολογισμένα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ακόμα λίγο αλεύρι. Στόχος μας είναι το ζυμάρι να είναι μαλακό, ίσα να μην κολλάει στα χέρια. Όχι περισσότερο σφιχτό. Αυτό πετυχαίνεται με διαρκές ζύμωμα και προσθήκη αλευριού σιγά-σιγά. Από τη στιγμή, δηλαδή, που θα αρχίσει να διαμορφώνεται το ζυμάρι, ζυμώνουμε και προσθέτουμε σταδιακά αλεύρι. Το αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένο με μια πετσέτα για περίπου μία ώρα.



Μετά χρησιμοποιούμε το ζυμάρι ανάλογα με τα γούστα μας. Είναι πολύ εύκολο. Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί, αν δεν είναι αντικολλητικο. Μετά απλά βάζουμε το ζυμαράκι μέσα στο ταψί και το ανοίγουμε με τα χέρια μας. Δεν πειράζει αν κάπου τρυπήσει γιατί με ένα άλλο κομματάκι το μπαλώνουμε. Επίσης μπορούμε να γεμίσουμε το ταψί κομματάκι – κομματάκι. Μόνο να προσέχουμε να πιέζουμε το ζυμάρι και να το στρώνουμε ομοιόμορφα. Και πάντα να θυμόμαστε πως θα φουσκώσει λίγο ακόμα στο ψήσιμο.
Κάπως έτσι μπορούμε να φτιάξουμε μία ζύμη για πίτσα όσο αφράτη ή όσο λεπτή αυτή μας αρέσει.



Και ένα μυστικό:
Μόλις στρώσουμε τη ζύμη στο ταψί και απλώσουμε από πάνω τη σάλτσα, καλό θα ήταν να βάλουμε το ταψί στο φούρνο (αέρας 180 C) για 7 λεπτά. Έτσι απορροφάται η σάλτσα από τη ζύμη προτού αναμειχθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Και στην ουσία ψήνουμε λίγο παραπάνω το ζυμάρι, το οποίο είναι και το μόνο υλικό μας που θέλει ψήσιμο.
Νομίζω ότι στον αέρα στους 180 βαθμούς η πίτσα ψήνεται μια χαρά μέσα σε περίπου 30λεπτά.



Θα ακολουθήσουν, σε επόμενο ποστ, δύο- τρεις εκδοχές από πίτσες που έφτιαξα για να μοιραστούμε ιδέες.


ψωμάκι φτιαγμένο από το ζυμάρι που περίσσεψε. είναι γεμισμένο με τυρί κρέμα και πιπεριά φλωρίνης.  nom nom nom ღ 



______ εϊз _____ εϊз _______ εϊз ______ εϊз ________



✄ ✄ ✄ Η φωνή της συνείδησης ✄ ✄ ✄

Ένα μόνο θα σου πω, κοπελιά!
<< ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕίΝΑΙ ΚΟΝΤΑ >>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου