Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Σταφιδόψωμα



Στον Ηλία τα σταφιδόψωμα θυμίζουν τις παιδικές του διακοπές στους Αγ. Θεοδώρους και το στοίχημα ήταν αν τα δικά μου σταφιδόψωμα θα του ξυπνήσουν εκείνες τις αναμνήσεις. Το στοίχημα κερδήθηκε και  σήμερα θα μοιραστούμε μία συνταγή για σταφιδόψωμα, που κάποια στιγμή βρήκα σκαλίζοντας τον ηλεκτρονικό ιστό. Δεν την θυμόμουν αυτούσια. Το μόνο που θυμόμουν από εκείνη τη συνταγή ήταν οι δύο βασικές μαγκιές της: φασκόμηλο και τσίπουρο!
Νομίζω πως η δόξα μου για τα σταφιδόψωμα, είναι εν μέρει κλεμμένη. Βίκυ, η σειρά σου τώρα να αποδείξεις πόσα απίδια πιάνει ο σάκος, γι' ακόμα μία φορά. Η επόμενη φορά που θα φάμε σταφιδόψωμο με τον πρωινό μας καφέ θα είναι δική σου!

Μπορεί οι ποσότητες των υλικών της συνταγής να σας φανούν μεγάλες. Ειδικά όσον αφορά το αλεύρι! Όμως βγάζει 25 κομμάτια, τα οποία νομίζω πως δεν είναι ούτε πολλά ούτε λίγα. Επειδή όμως εγώ μπορεί και να είμαι κάπως υπερβολική -αυτή η ανασφάλειά μου δημιουργήθηκε όταν δεν είχα άλλο χώρο στη λεκανίτσα να ζυμώσω τη ζύμη και αναγκάστηκα να κάνω «μετάγγιση» σε μεγαλύτερη !!!!- να σας πω πως θα γίνει αν θέλετε μικρότερη δόση. Όπως θα δείτε και παρακάτω στη συνταγή, αφού βράζουμε φασκόμηλο σε 2 ποτήρια νερό, μουλιάζουμε τα 400γρ σταφίδας μέσα σε αυτό.  Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ποτήρι νερό με 200γρ σταφίδας. Έτσι θα χρησιμοποιήσετε το μισό αλεύρι ,λιγότερη ζάχαρη και μόνο τη μαγιά ή μόνο τη σόδα. Τα υπόλοιπα υλικά τα χρησιμοποιείτε ανάλογα με το γούστο σας. Ίσως και να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ακριβώς τα μισά.


 Υλικά:
  • 1 χούφτα φασκόμηλο
  • 400γρ σταφίδα ξανθιά                               
  • 2 ποτήρια του νερού νερό
  • 2 κιλά φαρίνα (περίπου)
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 ποτήρι του κρασιού λάδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 φακελάκι μαγιά (8γρ)
  • 2 σφηνάκια τσίπουρο
 Σκεύη:
  • Μεγάλη λεκάνη για ζύμωμα
  • Ταψί ή λαμαρίνα


Εκτέλεση:
Βράζουμε το φασκόμηλο στο νερό. Σουρώνουμε το νερό σε ένα μπολ όπου έχουμε βάλει τις σταφίδες και τις αφήνουμε να μουλιάσουν για 8 με 10 ώρες.


Δεν πετάμε το νερό μέσα στο οποίο μούλιαζαν οι σταφίδες. Το σουρώνουμε από τις σταφίδες σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταινουμε ελαφρώς. Το χρειαζόμαστε χλιαρό. Αφήνουμε τις σταφίδες σε ένα σουρωτήρι να στραγγίζουν, μέχρι να έρθει η σειρά τους. 
Ρίχνουμε το νερό στη λεκάνη και μέσα σε αυτό ανακατεύουμε με ένα κουτάλι την ξηρή μαγιά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά αφήνοντας το αλεύρι για το τέλος. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας. Μόλις αρχίσει να γίνεται ζυμάρι, ανάβουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς στον αέρα και βάζουμε στο μίγμα και τις σταφίδες συνεχίζοντας το ανακάτεμα με τα χέρια και ρίχνοντας το υπόλοιπο αλεύρι ενώ ζυμώνουμε και ανά διαστήματα.


Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνα ή σε ταψί. Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες και τις τοποθετούμε στο ταψί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους.  Είναι σίγουρο πως η υγρασία που έχουν κρατήσει οι σταφίδες θα μας σπάει λιγάκι τα νεύρα γιατί το ζυμαράκι κάποιες φορές θα κολλάει πολύ. Καλό είναι να έχουμε ένα μπολάκι με αλεύρι δίπλα μας για να βάζουμε που και που στα χέρια μας.


Σε ένα μπολ ανακατέβουμε έναν κρόκο με γάλα, για να αλείψουμε τα ψωμάκια.

Σβήνουμε το φούρνο και βάζουμε το ταψί μέσα για να φουσκώσουν τα ψωμάκια μας. Λογικά έχει περισσέψει ζύμη, οπότε γεμίζουμε ακόμα ένα ταψί. Αν δεν έχουμε δεύτερο, μπορούμε να βάλουμε αντικολλητικό χαρτί πάνω στη σχάρα του φούρνου και να τη χρησιμοποιήσουμε ως λαμαρίνα. Αρκεί να μην εξέχουν τα ψωμάκια από τη σχάρα.

Μετά από περίπου μισή ώρα τα ψωμάκια έχουν φουσκώσει και έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο. Αν σε μερικά σημεία ακουμπάνε μεταξύ τους δεν πειράζει. Φτάνει να μην είναι  τοποθετημένα κολλητά.


Ανάβουμε το φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 25 λεπτά, ελέγχοντας. Αν τελικά έχουμε γεμίσει δύο ταψιά θα τα ψήσουμε χωριστά, γιατί το ταψί πρέπει να είναι στην κεντρική θέση του φούρνου. Επίσης, επειδή δεν προθερμαίνουμε το φούρνο στο πρώτο ταψί, το δεύτερο θα χρειαστεί γύρω στα 20 λεπτά. 



______ εϊз _____ εϊз _______ εϊз ______ εϊз ________

✄ ✄ ✄ Η φωνή της συνείδησης ✄ ✄ ✄

Πολύ ωραίο το γλυκάκι σου. Οι σταφίδες είναι πολύ καλή τροφή.
Με μέτρο, όμως, τα σταφιδόφωμα. (◕‿-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου