Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Μοσχάρι κοκκινιστό


Ένα φαγητό που θυμίζει Κυριακή και κυρίως μανούλα και παιδικά χρόνια. Κακώς, εμείς οι νεότεροι έχουμε απορρίψει μερικά σπιτικά φαγητά και τα έχουμε αντικαταστήσει με άλλα, λιγότερο «μπελαλίδικα» και ξενόφερτα. Νομίζω πως αν φτιάξεις μία φορά κοκκινιστό, θα το καθιερώσεις. Και αυτό γιατί θα ανακαλύψεις ότι είναι πολύ ευκολότερο απ’ όσο πίστευες.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι το κοκκινιστό που φτιάχνω εγώ, χωρίς να το έχω δει κάπου. Ξεκίνησα να το φτιάχνω ενώ θυμόμουν «στο περίπου» πως το φτιάχνει η μαμά μου, προσθέτοντας υλικά του γούστου μου.

Υλικά:
  • 1 κιλό μοσχάρι σε κομματάκια
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 1 ή 1/2 σκελίδα σκόρδο (μπορούμε το να παραλείψουμε)
  • Μία χούφτα φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 500γρ ντομάτα στον τρίφτη ή ψιλοκομμένη
  • 1 κύβο βοδινού
  • 1 ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί
  • Λάδι
  • Αλάτι – πιπέρι - ζάχαρη
  • Μπαχάρι και πιπέρι σε κόκκους
  • 1 ξυλάκι κανέλλας
  • 3 φύλλα δάφνης

Σκεύος
Χαμηλή και φαρδιά κατσαρόλα ή μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι
λίγο λάδι είναι αρκετό :)
συγγνώμη, αλλά μόνο γδαρμένο τηγάνι διαθέτουμε!

Εκτέλεση:
Πλένουμε και σκουπίζουμε ταμποναριστά με χαρτι κουζίνας τα κομμάτια του κρέατος, ώστε να φύγει το πολύ νερό.Τα αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε λίγο λάδι στο σκεύος. Τόσο, όσο χρειάζεται για να καλυφθεί ο πυθμένας του. Μόλις το λάδι αρχίζει να ζεσταίνεται, βάζουμε στο σκεύος το κρέας και σοτάρουμε απ’ όλες τις μεριές. Μόλις πάρει χρώμα, τοποθετούμε ένα -ένα τα κομμάτια του κρέατος με μία τσιμπίδα σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.




Πετάμε το λάδι και σκουπίζουμε το σκεύος με χαρτί κουζίνας. Βάζουμε καινούριο λάδι, πάλι σε μικρή ποσότητα. Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται, ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι και το σοτάρουμε μαζί με μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι. Συνεχίζοντας το σοτάρισμα προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο, τη δάφνη, την κανέλλα, περίπου 10 κόκκους πιπέρι και 5 μπαχάρι. Ανακατεύουμε συνεχώς για 4 λεπτά.


Ρίχνουμε μέσα στο σκεύος τα κομματάκια του μοσχαριού μαζί με όλα τα υγρά που έχει αφήσει στο πιάτο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα και προσθέτουμε το μαϊντανό. Μετά από 3-4 λεπτά σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ διαλύουμε τον κύβο και ρίχνουμε τη ντομάτα μαζί με μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράζει για 1 ώρα, ελέγχοντας τακτικά και προσθέτοντας ζεστό νερό αν χρειαστεί.




Συνοδεύουμε με ρύζι ή ζυμαρικά. 
Το τριμμένο τυρί θαρρώ πως επιβάλλεται, ε?


______ εϊз _____ εϊз _______ εϊз ______ εϊз ________



✄ ✄ ✄ Η φωνή της συνείδησης ✄ ✄ ✄
Εντάξει, καλά το πήγες με το λίγο λαδάκι. Μικρές, όμως μερίδες. εεεε?
Ξέρω πως είναι απαραίτητο να «θωρακιστεί» το κρέας και εξίσου απαραίτητο να μαραθεί το κρεμμύδι και να αναδείξουν τα μπαχαρικά τα αρώματά τους.  
Ίσως σου φανεί extreme, αλλά αυτό μπορείς να το πετύχεις σε αντικολλητικό σκεύος χωρίς καθόλου λάδι. Δοκίμασέ το, εκτελώντας την υπόλοιπη συνταγή ως έχει. :D

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου