Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Για κρασο-μπυροποσίες ..



Κάπως τυχαία έφτιαξα αυτά τα «αντρικά» μεζεδάκια. Κάτι φορές που το ψυγείο ήταν άδειο παρά κάτι. Φυσικά, εγώ δεν έχω δοκιμάσει ..γιατί αυτά τα φαγητά δεν είναι για κορίτσια. 

Αλλά τα αγόρια εγκρίνουν.. thumps up!



Πατάτες

Υλικά:


  • 5 μέτριες πατάτες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 3 μανιτάρια
  • 1 κύβο βοδινού
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 1 λεμόνι
  • 2 κουταλιές του γλυκού κορν φλάουρ
  • Λάδι
  • Αλάτι - πιπέρι


Σκεύος

Χαμηλή και φαρδιά κατσαρόλα ή μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι

Εκτέλεση:

Βάζουμε λάδι στο σκεύος, τόσο ώστε οι πατάτες να κολυμπάνε αλλά να μην καλύπτονται. Κόβουμε τις πατάτες κυδονάτες και μόλις ζεσταθεί το λάδι τις ρίχουμε σιγά-σιγά στο σκεύος. ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, στο μεταξύ, και μόλις οι πατάτες χρυσαφίσουν -μετά από 3-4 λεπτά- το ρίχνουμε μαζί με μία κοφτή κουταλιά του γλυκού αλάτι και τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. 

Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Bάζουμε τον κύβο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό. Τρίβουμε πιπέρι και ρίχνουμε ακόμα μία κουταλιά του γλυκού αλάτι. Αφήνουμε με κλειστό καπάκι στη φωτιά. 

Στίβουμε το λεμονάκι και μέσα στο χυμό του βάζουμε λίγο νερό και διαλύουμε το κορν φλάουρ. Ρίχνουμε στο φαγητό το μίγμα και σείουμε το σκέυος να πάει παντού. Κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε για 7-10 λεπτά έχοντας παράλληλα το νου μας μην κολλήσει.



Νομίζω πως θα του πήγαινε πολύ αν βάζαμε λίγη ψιλοκομμένη πιπερίτσα και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι την ώρα που βάζουμε το ξερό κρεμμύδι. Επίσης μία γενναιόδωρη ποσότητα χοντροκομμένου μαϊντανού στο τελείωμα θα ήταν ό,τι πρέπει. Θα το κάνω έτσι την επόμενη φορά ;)
Μπορεί να συνδυαστεί με ψητή μπριζόλα, σουβλάκι κοτόπουλο ή μπιφτέκια σαν κυρίως γεύμα.
Στο κατάστημα βιολογικών ανακάλυψα ένα μιξ βοτάνων το οποίο ανακάτεψα με στραγγιστό γιαούρτι και βγήκε ένα ντιπ πολύ ταιριαστό με τις πατάτες. 
(1 φακελάκι σε 1 κεσεδάκι).




______ εϊз _____ εϊз _______ εϊз ______ εϊз ________


Λουκάνικα


Υλικά:


  • Μερικά λουκάνικα (2φρανκφούρτης και 5-6 από εκείνα τα μικρά που είναι ενωμένα)
  • 1 ντομάτα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 πιπεριές κέρατο
  • 3 μανιτάρια
  • 2 μεσαία κολοκυθάκια
  • 1 ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κύβο βοδινού
  • Λάδι
  • Αλάτι – πιπέρι
  • 3 κόκκοι μπαχάρι
  • 7-8 κόκκοι πιπέρι

Σκέυος

Χαμηλή και φαρδιά κατσαρόλα ή μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι


Εκτέλεση:

Βάζουμε στο σκεύος όσο λάδι χρειάζεται για να καλυφθεί ο πυθμένας του. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές, κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια και σε χοντρά κομμάτια τα μεγάλα λουκάνικα ενώ τα πολύ μικρούλια τα αφήνουμε ως έχουν. 
Μόλις ζεσταθεί το λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, τους κόκκους μπαχαριού και πιπεριού και ρίχνουμε και τα λουκάνικα μαζι με τις ψιλοκομμένες πιπεριές και τα μανιτάρια. 

Μετά από 2-3 λεπτά σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ διαλύουμε τον κύβο και προσθέτουμε ψιλοκομμένη την ντομάτα, τα κολοκυθάκια κομμένα σε ραύδους ( ζουλιέν το λένε οι γκουρμεδιάριδες) και τον μαϊντανό. Τρίβουμε πιπέρι και δε βάζουμε άλλο αλάτι. Χαμηλώνουμε στο μισό και αφήνουμε στη φωτιά για 7 λεπτά.

Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με ρύζι ως κανονικό φαγητό. Επίσης μπορούμε να το εμπλουτίσουμε με περισσότερα λαχανικά.

______ εϊз _____ εϊз _______ εϊз ______ εϊз ________

Εγώ ,πάντως, τη μπύρα δε τη συνοδεύω με τέτοια. 
Εγώ τη μπύρα τη συνοδεύω με ακόμα μία μπύρα!
______ εϊз _____ εϊз _______ εϊз ______ εϊз ________


✄ ✄ ✄ Η φωνή της συνείδησης ✄ ✄ ✄

Τι να σου πει και η φωνή της συνείδησης! Εδώ μιλάμε για πάρτυ χολιστερίνης και θερμίδων. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να τρώμε τέτοια φαγητά. Γιατί είναι του διαβόλου, αδερφάκι μου!


πατάτες λουκάνικα συνταγή μεζές για μπύρα πικάντικος μεζές συνταγες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου